Jalkapallon äärimmäiset fanit

Jalkapallokulttuurilla tarkoitetaan kulttuuria, joka tapahtuu jalkapallon ympärillä. Useissa valtioissa jalkapallosta on tullut niin suuri osa kansallista identiteettiä, että se voidaan laskea jo osaksi näiden maiden kulttuuria. Omien joukkueiden pelipäivät ovat koko kansan juhlapäiviä ja taitavia pelaajia pidetään tärkeinä yhteiskunnan roolimalleina. Joissakin maissa jalkapallolle on omistettu jopa päivittäin ilmestyviä aikakauslehtiä.Jalkapallo ja muu urheilu on aina yhdistänyt kansakuntia yli kieli- ja kulttuurirajojen. Sotienkin aikana jalkapalloa on pelattu hyvässä hengessä ja neljän vuoden välein järjestettävät jalkapallon maailmanmestaruuskisat ovat edelleen tapahtuma, joka yhdistää koko maailmaa. Kun ennen kannustettiin vain oman maan tai kaupungin joukkuetta, voi nykyään ihailun kohteena olla myös muiden maiden seurat.

Ultrat

Jalkapallofanit ympäri maailman seuraavat silmä tarkkana suosikkijoukkueensa jokaista peliä. Otteluiden kulkua seuraavat tavallisten kansalaisten lisäksi usein myös joukkueelleen omistautuneet fanit, jotka tunnetaan kansankielellä paremmin ultrina. Ultraryhmät ovat tyypillisesti varustautuneet otteluihin suurin banderollein ja korkein lipuin. He laulavat omatekoisia kannatuslaulujaan taukoamatta värikkäissä asuissaan ja tavallisesti seisovat katsomossa koko pelin ajan.

Jalkapallohuliganismi

Ultraryhmät ovat suurimmaksi osaksi harmittomia jalkapallon ystäviä, joille yhteenkuuluvuuden tunne ja veljeys ovat tärkeitä arvoja. Siksi on valitettavaa, että ultrien toiminta yhdistetään aika ajoin myös huliganismiin. Jotkin ultraryhmät kahinoivat poliisien kanssa tai keskenään, heittelevät paukkupommeja ja sytyttelevät soihtuja katsomoiden ulkopuolella. Tämä epäurheilijamainen käytös on vaikuttanut koko jalkapallofaniyhteisön maineeseen negatiivisesti.

Suomen ultrakannattajat

Suomessa ultraryhmiä alkoi syntyä vuosituhannen vaihteessa. Kotimaassamme ultrakannattajien toiminta on jäänyt pääosin oman joukkueen kovaääniseen kannustamiseen sekä kotikentällä että vieraissa, mutta toisinaan Suomenkin ultrakannattajia on syytelty jalkapallohuliganismista. Suomen suurimmat ja näkyvimmät kannattajaryhmät ovat HIFK:in kannattajat Stadin Kingit ja HJK:n faniryhmä Sakilaiset. Myös monilla muilla Suomen jalkapallojoukkueilla on omat vakiintuneet kannattajaryhmänsä.

Kohtuu kaikessa, myös kannustamisessa

Oman joukkueen kannustaminen on hauskaa ja jännittävää, mutta siinäkin pitäisi pysyä kohtuudessa. Fanaattisuutta jalkapallon suhteen ei usein pidetä kovin huonona piirteenä, luultavasti sen maailmanlaajuisen suosion vuoksi, mutta lajin fanikulttuuri on kuitenkin joissakin maissa lähtenyt niin sanotusti käsistä. Näiden maiden kannattajaryhmien toimintaan liittyy muun muassa huumekauppaa, väkivaltaisuuksia, tuhopolttoja ja joskus jopa tappoja.